ORPINGTON
<orpington>din kent rasa formata in 1876-1910.
Scopul fixat de la inceput s-a referit in primul rand la greutate corporala mare,carne de calitate exceptionala,ingrasare rapida fara procedee spaciale si productie ridicata de oua, mai ales in lunile reci de iarna
Varietati de culoare<culori principale unanim recunoscute>:neagra,alba,albastra,galbena,precum si altele recunoscute de unele standarde(german,francez,olandez)potarnichie,rosie,barata,argintie,neagra cu pete albe
Varietatea neagra, obtinuta in perioada 1876-1886, s-a format din cocosi de rasa minorca negrusi gaini de rasa plymouth negru care , avand la origine si sange de Ivava urias, veneau cu talie mare si ouat bun iarna; din puicile
astfel obtinute s-au ales cele negre,mari,cu pielea alba,fluierele negre si conformatia dorita, care s-au incrucisat cu cocosi langsan negru caracterizati prin talie mare, carne fina si piele alba, pieptul amplu,ouat intens in lunile de
toamna-iarna si cu incaltatura mai redusa.produsi astfel obtinuti supusi controlului individualau fost reprodusi in sine, cu selectie si potrivire a perechilor si verificare in descendenta.
Varietatea alba, aparuta in 1896, dupa o schema asemanatoare la care au fost folositi cocosi Landsan alb incrucisati cu gaini Hamburg alb, iar puicutele obtinute(alese dntre cele mai grele) au fost imperechete cu cocosi Dorching alb
Varietatea galbena, apare in 1898 obtinuta dintr-o prima incrucisare cu cocosi Hamburg auriu de talie marecu gaini dorking, puicile astfel obtinute fiind incrucisate cu cocosi cochinchina galben slab incaltati. Din produsi obtinuti s-au
selectat continu pasarile de tipul dorit, numai pasarile fara incaltatura.
Varietatea barata si albastra au fost prezentate prima data in 1097,fiind obtinute din imperecheri repetate intre Orpington alb, Orpington negru si Orpington paietat
Varietatea rosie ,aparuta in 1910 se datoreaza unei contributi a rasei Rhode Island.
Toate aceste varietati, realizate in decurs de 34 de ani prin selectie riguroasa si potirvire a perechilor in baza unui scop prestabilit si urmarindu-se insistentun anumit ansamblu de insusiri productivesi de exterior au dus la actualele varietati
ale rasei Orpington care apar cu eterior atat de asemanator la toate varietatile.Totusi diferenta de irigine determina si astazi,ca si in cazul multor rase, deosebiri intre nivelul insusirilor caracteristice, de unde si deosebirile de tehnica a
selectiei,tabele de punctare etc.
Standardul insusirilor productive
Au o productie anuala de 120-160 de oua cu greutate de 53 g si cu coaja pigmentata(galben). puicile incep ouatul la 7 luni si cu greutate de 53 g si cu un ouat de iarna multumitor.Instinctul de clocit se manifesta intens.Prezinta o accentuata
aptitudine de ingrasare, au un temperament mai limfatic de cat alte rase si se imbraca ceva mai incet cu
penaj.au carne gustoasa si piele alba.
Greutate corporala: dupa standardul german este 2,5-3,5 kg la gaina si 3-4 kg la cocos;standardul francez recomanda 3,6kg si respectiv 4,5 iar cel englez pe varietati: cea albastra 3,4 - 4,8 kg la gaina si 4,55 - 6,35 la cocos, cea neagra 3,6 kg si
respectiv 4,55 kg,cea galbena si cea alba 2,7 - 3,6 kg respectiv 3,6 - 4,55 kg.
Diametrele inelelor pt individualizare: 22 mm si respectiv 20 mm.
Standardul insusirilor de exterior
Impresia generala este de pasare masiva, impusa de marimea corporala dar si de conformatia generala si de abundenta penajului.
Capul, mic si fin, este larg, cu ciocul scurt si gros.Ochii,rosi sau bruni(preferabil rosi) pat fi si negri la varietatea albastra.Creasta simpla si mica are lobul posterior urmand linia cefei.Urechiusle sunt rosii si barbitele mai degraba mici.
Gatul,scurt spre mijlociu,este evident gros.
Trunchiul,cu un dreptunghi scurt,se caracterizeaza prin forme rotunjite si penaj infoiat cu un inceput de pernede fulgi pe gambe(mai ales la varietatea galbena).Pieptul, larg si rotunjit, este purtat inainte. Abdomenul, larg, foarte dezvoltata si purtat
jos.Spinarea,foarte scurta,ridicata dinainte inapoi in forma de sa accentuata la cocos.
Coada este mica si globuloasa purtata
Standardul de culoare
Varietatea neagra: pene complet negre cu luiciu metalic, care in rectice si lantete devin verzui.
Varietatea alba penajul in intregime alb cu luciu, fara nici o tenta de culoare.
Varietatea galbena penajul in intregime galben clar pana la puf.
Varietatea rosie are culoarea cea mai apreciata care se aseamna unei castane. In pufse poate tolera o nuanta de rosu-galben, deasemenea se acccepta putin negru in coada si in aripi desi ideala este culoarea complet rosie.
Varietatea barata are un fond de culoare gri-albastru clar,fiecare pana fiind barata transversal de o dunga albastru-negru mai inchis,culoarea generala de pe corpfiind uniforma.
Varietatea albastra are un fond albastru de ardezie mijlociu,fiecare pana fiind simplu marginata cu albastru mai inchis,cocosul ae lantetele,coada si tectricele aripi albastru de ardezie, cu luciu metalic.
Varietatea jubileu are un fond rosu acaju stralucitor,fiecare pana avand trei culori:fond acaju,pata de culoare neagra in centru si in varf alb. cele trei culori apar in propori egale, intrun desen uniform pe intreg corpul.In coada seceri tectrice mari si
in varful aripilor apar pete negre si albe.
Varietatea paietata prezinta in cea mai mare parte pene negre cu paiete albe.Fluerele negre sunt un defect,dar nu eliminatoriu.
Defecte grave:fluerele si degetele incaltate,alb in urechiuse,picioare lungi,excrescente laterale ale crestei.La fel pielea galbena si fluierele sau degetele galbene sau cu pete galbene.Orice alta culoare decat negru sau alb la varietatea paietata,sau
decat galben clar la varietatea galbena, orice nuanta de galben la varietatea alba.
Orpington-pitic
Varietati de culoare: neagra,alba,galbena,albastru,rosie,pestrita si galben herminat cu negru.
Greutate corporala: dupa standardul german 1000g si respectiv 900g; dupa standardul englezlimte de 910-1020g la cocos respectiv 790-910g la gaina.Oualele cu coaja pigmentata au greutatea de 35 g.diametrele inelelor pentru individualizare 15 mm
la cocos si 13mm la gaini